Op ieder moment van de dag zijn er zo’n 1.600 onweersbuien actief. Deze zijn samen goed voor 8,5 miljoen inslagen per dag. Per jaar onweert het over de hele wereld ruim 3 miljard keer.
De laatste jaren merken we steeds duidelijker de gevolgen van klimaatverandering. Dit is ook te merken aan het steeds extremer wordende weer. Van heftige regenval en storm tot hogere temperaturen; klimaatverandering heeft invloed op alle weersextremen die we zien. Ook het aantal blikseminslagen neemt toe en dat merken we ook in Nederland. Als de huidige opwarming doorzet, zal het aantal blikseminslagen met maar liefst 50% stijgen.
We gebruiken steeds meer elektrische apparaten en zijn hier ook sterk afhankelijk van. Wanneer de bliksem inslaat, heeft dit dus vaak grote nadelige gevolgen voor de bedrijfscontinuïteit, waarbij processen compleet stil kunnen vallen. Daarnaast moeten we natuurlijk niet vergeten dat niet alleen apparaten, maar ook wij als mensen gevaar lopen bij blikseminslag!
Bij het ontwerpen van – en adviseren over – bliksembeveiliging moet er rekening worden gehouden met deze grote veranderingen, zodat men ook in de toekomst goed beschermd is tegen bliksem.
“Niet alleen merken we dat het vaker bliksemt, ook de kracht van de inslagen neemt toe. Waar dit eerst tussen de 10 en 70 kiloampère lag, is dit nu al vaak tussen de 100 en 150.“
Ben van Grondelle -
Senior Sales Engineer