Het verschil tussen overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening uitgelegd

Er zijn verschillende soorten bliksembeveiliging. Het ontwerp voor een installatie wordt altijd afgestemd op de specifieke situatie en de markt waarin we opereren. Termen die hierbij regelmatig vallen zijn overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

Bij potentiaalvereffening worden mogelijk gevaarlijke spanningsverschillen in een gebouw weggenomen door alle geleidende materialen en leidingen (zoals de CV-leidingen en de waterleiding) met elkaar te verbinden en af te aarden.

Bij overspanningsbeveiliging gaat het om het beveiligen van het elektriciteitsnet en andere elektrische systemen (zoals telefoon- en computernetwerken) tegen overspanning.

Passieve en actieve systemen

Samengevat kan dus gezegd worden dat potentiaalvereffening de beveiliging van alle passieve (geleidende) systemen in een gebouw, terwijl overspanningsbeveiliging actieve (stroomvoerende) systemen beveiligt. Voorbeelden van passieve systemen zijn staalconstructies en koperen leidingen en bij actieve systemen gaat het bijvoorbeeld om voedingskabels.

Inwendige of uitwendige bliksembeveiliging?

Beveiliging tegen overspanning en potentiaalvereffening is onderdeel van inwendige bliksembeveiliging. Conform de norm 62305 is echter ook uitwendige bliksembeveiliging nodig. Uitwendige bliksembeveiliging zorgt er bij blikseminslag voor dat de bliksemstroom wordt opgevangen en afgevoerd naar de aarde, zonder schade te veroorzaken aan het object of gebouw.

“Bij het ontwerp van een bliksembeveiliging wordt altijd een totaaloplossing met inwendige en uitwendige beveiliging verzorgd. Het is natuurlijk het beste om dit te doen vóór er een inslag heeft plaatsgevonden, maar ook als dit is gebeurd schieten we natuurlijk te hulp.”

Mario Blitz -

Senior Sales Engineer

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.